Keurslager Van Gennip riep bij verbouwing hulp in van partner Delmo Techniek
Zelfbediening is de toekomst van de slagerij, daar is slager Jurgen van Gennip van overtuigd. In zijn nieuwe, verbouwde zaak reserveerde hij daar veel ruimte voor. Met het nieuwe concept moest ook de bedrijfsvoering achter de schermen op de schop. Maar hoe doe je dat in een beperkte werkruimte met veel apparatuur?
Hoe richt ik mijn zaak toekomstbestendig in? Het was één van de belangrijkste vragen die Jurgen van Gennip, eigenaar van Keurslager Van Gennip in Hillegom, zichzelf stelde toen hij eerder dit jaar met zijn zaak verhuisde naar een ander pand, een deur verderop. “We wilden meer ruimte voor zelfbediening met voorverpakte artikelen. Denk aan carpaccio, vleeswaren en huisgemaakte salades, pizza’s en maaltijden”, licht de slager toe. Bijna tien jaar geleden nam hij de zaak over van de voormalig eigenaar. In die jaren zag hij de vraag naar gemak en snelle bediening groeien. Van Gennip: “De jongere klanten – vaak tweeverdieners – hebben weinig tijd om te koken en willen ook in de winkel niet te lang wachten. Ze bekijken het liefst op eigen houtje het aanbod en shoppen dan
zelf hun boodschappen bij elkaar.”
Technisch oog
De zaak naast het vorige pand bood meer mogelijkheden voor ruime zelfbedieningsmeubels, al moest er wel één en ander verbouwd worden. In maart 2025 startte de verbouwing en aan het begin van de zomer opende Van Gennip de deuren van zijn gloednieuwe zaak. Aan de verbouwing ging een traject van plannen en ontwerpen vooraf. Van Gennip vroeg zijn vaste leverancier Delmo Techniek daarbij om hulp. Het bedrijf heeft alle producten, machines en technische kennis in huis om de productie en processen bij kleine en (middel)grote foodproducenten efficiënter, sneller en makkelijker te maken.
Van Gennip had al meerdere machines staan van Delmo Techniek. “Maar behalve de leverancier is het bedrijf een heel fijne partner bij allerlei vraagstukken, waaronder zo’n grondige verbouwing.” Van Gennip nam Delmo van meet af aan mee bij zijn plannen. “Bij veel projecten zijn we nauw betrokken bij het ontwerp en denken we mee over een efficiënte indeling in zowel de winkel als de werkruimte. Maar Jurgen wist precies wat hij wilde en heeft echt een technisch oog. Hij leverde ons gedetailleerde tekeningen aan van zijn ideeën en vroeg of deze uitvoerbaar waren”, vertelt Henk van Ommeren, technisch specialist bij Delmo.
Puzzelwerk
De wensen van Van Gennip bleken niet standaard. Zo wilde hij een werktafel met afwijkende maten en daarin uitsparingen voor de leidingen. Ook moesten in de werktafel twee inductie kookplaten en een spoelbak geïntegreerd worden, met uitneembare roosters in een specifieke maat. Dat is makkelijker bij het schoonmaken. Gelukkig kon Delmo wel uit de voeten met de wensen van Van Gennip. Van Ommeren: “Hier en daar kwam er wat puzzelwerk aan te pas, maar dat is aan ons wel besteed. Uiteindelijk hebben we
zo goed als alle wensen kunnen realiseren. Er gaat geen millimeter van de ruimte verloren, vrijwel alles is maatwerk.” Goed nieuws voor de slager, want met zijn nieuwe winkelconcept moest ook de bedrijfsvoering achter de schermen op de schop. Van Gennip vertelt: “De toonbank moet nu continu gevuld zijn; je wilt geen lege schappen. In de werkruimte moet dus veel gekookt worden. We hebben daarom veel apparatuur aangeschaft die ons ondersteunt bij de automatisering van de kookprocessen en bij het verpakken.” Die nieuwe apparatuur komt ook van Delmo: een steamer, een kookketel, twee inductie kookplaten, twee grote afzuigkappen en de vacumeermachine.
Verrijdbare apparatuur
Een extra uitdaging bij het inrichten van de werkruimte was dat deze veel kleiner is dan de vorige. Van Gennip: “Het totaal aantal vierkante meters van de zaak is ongeveer hetzelfde, maar de winkelruimte is nu veel groter; de werkruimte is dus een stuk kleiner. Daarin moet wel voldoende ruimte zijn voor alle apparatuur en de medewerkers die er koken.” Uiteraard willen Van Gennip en zijn team de ruimte ook goed schoonhouden, maar hygiëne kan een aandachtspunt zijn als de apparatuur dicht op elkaar staat. Gelukkig kwam Delmo ook hier met een oplossing: een verrijdbare kookketel, gereedschappenwasmachine en vacuümmachine. Van Gennip: “Als we aan het eind van de dag schoonmaken, kunnen die aan de kant.” Het nieuwe concept is, zo geeft de slager eerlijk toe, best even wennen: “We zijn nu veel meer bezig met koken en verpakken. Daardoor zijn we veel afhankelijker van onze apparatuur. Gelukkig hebben we met Delmo een heel betrouwbare partner. De meeste apparatuur is nieuw, alleen de gehaktmolen is meeverhuisd. Maar mócht er ooit iets aan de hand zijn, dan staat Delmo meteen op de stoep. Dat weet ik door ervaringen uit het verleden.” Is de slagerij de future-proof zaak geworden die Van Gennip voor ogen had? “Absoluut! Zelfbediening is de toekomst voor slagerijen, daar ben ik van overtuigd. Al hoop ik dat vlees niet helemaal verdwijnt uit onze winkel. Ik blijf tenslotte een slager.”