Voor elk product een passende verpakking

Voor elk product een passende verpakking

Het zijn veelvoorkomende ergernissen onder visdetaillisten: een deksel dat net niet goed sluit, of een versgebakken kibbeling die snel afkoelt door een verpakking die niet isoleert. Bij Visgilde Vermaas in Rotterdam is dit niet aan de orde. 

Er zijn van die visspeciaalzaken waar alles van A tot Z klopt: een goed gevulde toonbank, een frisse uitstraling, een prima balans tussen verse vis, maaltijden en gebakken vis, enthousiaste medewerkers én klanten. En om het af te maken ook nog eens mooie, degelijke verpakkingen. Visgilde Vermaas van John Vermaas is zo’n zaak. De winkel ligt in winkelcentrum Prinsenland in Rotterdam, met een Albert Heijn en slager tegenover zich. Volop  aanloop dus. “We ontvangen een heel brede klantengroep: mensen die van koken houden en in het weekend lekker een moot kabeljauw kopen, maar ook kantoormedewerkers die in hun lunch een portie kibbeling – gemaakt van verse kabeljauw – komen halen”, vertelt Dennis de Jonge. Hij staat sinds een klein jaar als vaste medewerker in de zaak, maar deed hiervoor al bij meerdere visspecialisten in de regio ervaring op. Vooral het contact
met klanten vindt hij erg leuk. “Maar ik ga ook graag zelf aan de slag met de vis. We doen hier alles zelf, van salades maken tot haring schoonmaken. Het liefst voor het oog van de klanten, die het leuk vinden om
mee te kijken. Het geeft toch een ambachtelijke beleving.” Tegelijkertijd is Vermaas volgens Dennis ook een vooruitstrevende zaak: “Mishima van tonijn stond hier bijvoorbeeld al op het menu toen niemand in Nederland er nog van gehoord had. Het is inmiddels één van onze hardlopers. Ook de filet van tonijn en onze huisgemaakte tonijnsalade zijn erg populair. Andere geliefde items zijn filet van zalm en kabeljauw. En de sliptongetjes en zeeduivel gaan ook altijd hard.”

Belang van goede verpakking
Voor elk product heeft Vermaas een passende verpakking. Zo gaan de huisgemaakte bami, pasta en andere maaltijden in suikerriet-bakjes die thuis in de oven kunnen. In het kleinere formaat edelpakvellen worden de lekkerbekken en de haring (die eerst op een schaaltje wordt gelegd) verpakt; de grotere variant is voor de makreel. Voor de gebakken kibbeling gebruiken de medewerkers van Vermaas speciale snackverpakkingen en sauscupjes. “Als klanten de kibbeling mee naar huis of kantoor nemen, geven we de bestelling mee in een warmhoudzak met een aluminium binnenkant, zodat de kibbeling langer warm blijft”, vertelt Dennis. Het belang  van een goede verpakking valt niet te onderschatten, vindt hij: “Ze moeten voldoen aan een paar eisen: ze moeten handig zijn om mee te werken voor ons – niks is zo irritant als deksel dat net niet goed sluit, of een bakje
dat qua maat niet past bij onze portionering. Bovendien moeten verpakkingen onze producten mooi presenteren. Maar ook de klant mag iets verwachten van de verpakking, bijvoorbeeld dat een product warm en netjes thuiskomt. Of dat een maaltijdbakje in de oven kan. En grote warme bestellingen, die bijvoorbeeld via Thuisbezorgd binnenkomen, gaan mee in een papieren draagzak. Dat geeft de vis meer mogelijkheid om te ‘ademen’  dan een plastic tas”, aldus Dennis.

Goed contact
De verpakkingen van Delmo komen aan al deze eisen tegemoet. Het bedrijf heeft alle producten, machines en technische knowhow in huis om de productie en processen bij kleine en (middel)grote foodproducenten  efficiënter, sneller en makkelijker te maken. Dennis kent Delmo al uit zijn tijd met vorige werkgevers en maakt ook bij Vermaas weer gebruik van de verpakkingen van het bedrijf, die speciaal voor Visgilde-leden zijn bedrukt met het logo van Visgilde. “Dat geeft onze verpakkingen een meer persoonlijke en exclusieve uitstraling”, aldus Dennis. Hij is erg blij met het goede contact met Delmo: “Dat verloopt altijd soepel. Ook als ik last- minute nieuwe verpakkingen nodig heb, dan hoef ik maar te bellen en worden er in no-time nieuwe verpakkingen geregeld.” Omgekeerd is ook Cor van den Born, verkoopadviseur bij Delmo, enthousiast over het contact met  Vermaas. Hij vertelt: “We denken graag mee als klanten voor uitdagingen staan, zo tillen we elkaar naar een hoger niveau. Laatst hebben we bijvoorbeeld voldaan aan een vraag vanuit Vermaas naar een specifiek bakje voor  de kibbeling, waar de saus makkelijk los naast geserveerd kan worden. Zo ondersteunen en adviseren we actief onze klanten bij de zoektocht naar verpakkingen en duurzame alternatieven. En op deze manier kunnen
we ook andere visdetaillisten blij maken.”

Kerstverpakkingen
Het verpakkingsassortiment van Delmo is dus altijd in beweging. Cor: “Voor de aankomende kerstperiode hebben we bijvoorbeeld bijzondere items die net een chiquere uitstraling geven. Denk aan ready to cook-bakjes, alles voor visgourmetschotels, carpaccio-kartons van gouden en zilveren vellen in plaats van standaard wit, vacuümzakjes, en verschillende tassen met meerdere dessins. Ook hebben we allerhande stickers met kerstprint erop, die je bijvoorbeeld kunt gebruiken op een vensterdoos. Met zo’n bijzondere verpakking lopen klanten nog iets blijer de winkel uit!”