nieuws

IN MEMORIAM CARL ELSENER Sr.

De heer Carl Elsener gefotografeerd in zijn kenmerkende bescheiden outfit met de door hem geliefde producten: de Swiss Champ.

De Seniorchef van de traditionele Zwitserse firma Victorinox, Carl Elsener senior is overleden. Hij stierf zaterdagavond 1 juni in de leeftijd van 90 jaar.

Bericht overgenomen en vertaald uit de Neue Schwyzer Zeitung.

Carl Elsener is zaterdagavond vredig ingeslapen, zoals Hans Schorno, media-verantwoordelijke van Victorinox bevestigde. Na een kort ziekbed in het ziekenhuis is hij na een lang en zeer arbeidzaam leven in het bijzijn van zijn familie gestorven. `Hij is bij zijn Schepper thuis gekomen.`, zei zijn zoon Carl Elsener jr.

Meer de 70 jaren bij Victorinox

Carl Elsener sen. zou begin juli 91 jaar geworden zijn. Elsener sen. Vertegenwoordigde de derde generatie die de firma leidde en gaf meer dan zeven decennia al zijn kracht aan de Firma. Het „Swiss Army-knife“ wordt gekenmerkt als zijn creatie.

Elsener werd in 1922 in Ibach geboren. Al jong zette hij zijn scheppingsdrang in voor de messenfabriek. Vanaf 1950, na het overlijden van zijn vader gaf hij leiding aan de firma. Met zijn brede visie en innovatiekracht leidde hij Victorinox in de geïndustrialiseerde productie en hield de firma daarmee concurrerend. `Wat goed is, kan altijd beter.`, was de kern van zijn pioniersdenken. Met vertrouwen in zijn medewerkers, moedige beslissingen en zijn compromisloze kwaliteitsdenken heeft hij Victorinox en daarmee een stuk Zwitserland door de hele wereld bekend gemaakt.

Sedert 2000 was Elsener sr. bezig met de overdracht en sinds 2007 is Carl Elsener Junior de concernchef. Zoals Victorinox meedeelde voelde Carl Elsener zich in eerste instantie verantwoordelijk voor de vele mensen die hier de basis voor hun levensonderhoud hebben gevonden. Hij heeft de christelijke waarden voorgeleefd, zoals wederzijds vertrouwen, respect, dankbaarheid en bescheidenheid, maar ook moed en vastberadenheid.

Zijn ondernemingsgeest en menselijke erfenis zal door de familie en heel Victorinox voortgezet worden. Carl Elsener was een groot voorbeeld en zal dat altijd blijven.

 

De heer Carl Elsener persoonlijk gekend te hebben beschouw ik als een voorrecht en bevestig van harte de bovenstaande kenmerkende eigenschappen van deze bescheiden mens. Ieder mag hopen op deze wijze te kunnen ondernemen en oud te worden. Ik betreur zijn verscheiden dan ook zeer, maar gun hem van harte de glorie in de eeuwigheid. We wensen de familie Elsener en alle medewerkers van Victorinox AG troost om dit verlies te dragen.

 

Frans de Leede