nieuws

productieverlies of dweilpauze

De tijd voor onderhoud aan productiemachines en zeker het oplossen van storingen betekent verlies van tijd die voor het produceren was bestemd.

Iedere machine-eigenaar zal onderschrijven dat tijdig en preventief onderhoud het tijdverlies door storingen beperkt. Echter, iedere productiemanager weet ook dat de waan van de dag, de druk van de orderstroom de tijd voor onderhoud onder druk zet.

De onderhoudsmonteurs vinden de operators vaak doorstampers die nergens naar kijken, maar zij zijn dan wel weer verantwoordelijk voor de output. De kwaliteitsmanagers zijn de zeurpieten die processen of machines vertragen en de productiecapaciteit beperken. En zo gaat de cirkel rond. Een andere insteek is een integrale kijk van het hele team (productieplanning, operators, onderhouders, kwaliteitsdienst) op de 24-uren van de dag. In onderling overleg kan een optimaal gebruik van faciliteiten worden ingericht. Soms is het een kwestie van enkele minuten uitstel of vervroegen dat vele man-uren oplevert.

Door de integrale aanpak worden alle betrokkenen ‘eigenaar’ en medeverantwoordelijk voor de ideale processen. Ook kunnen daarbij andere facetten de revue passeren, een simpel trucje van de operator levert misschien een onvoorstelbaar groot risico op of garandeert juist een probleemloze voortgang. Door juist operators te betrekken bij het primaire onderhoud (reinigen, smeren, inspecties) worden zij mede-eigenaar van de machine.

Delmo Techniek kan u vanuit haar expertise op weg helpen met een opzet op dit vlak en soms breken vreemde ogen net dat potje dat nodig is om processen in beweging te brengen.