DelmoGroep, voorheen...

Berkenwoude (1963)
Ford Transit (1964)
Goudse binnenstad (1970)
Gouderak (1976)
Gouda Gouwestroom (1993)

DelmoGroep start in 1963 als eenmanszaak C.A. de Leede, slagerijbenodigdheden vanuit een woonhuis in het dorpje Berkenwoude, hart van de groene Krimpenerwaard. Klantgericht opereren en persoonlijk contact was (en is) het fundament waarop wederzijds vertrouwen tussen leverancier en afnemer werden gebaseerd.

 

 

Na de start in 1963 bleek al snel dat het verkopen van machines en gereedschappen niet zonder technische ondersteuning gepaard kon gaan. Door die gedachte is door de jaren een stabiele groei gerealiseerd en een goede naam opgebouwd. De principes van de grondlegger worden nog immer gehuldigd: doen wat je belooft!

 

 

Begin 70er jaren van de 20ste eeuw kwam de handel in bakkerijmachines van Piet Bezemer in Gouda te koop en de gedachte aan een combinatie leidde tot overname en C.A. de Leede verhuisde naar de Goudse binnenstad.

 

 

 

 

 

 

 

 

De veranderende omstandigheden in de binnensteden gingen ook Gouda niet voorbij en groei van het bedrijf dwong om te zien naar een andere locatie. Die werd gevonden langs de Hollandse IJssel. In 1976 werden twee losstaande gebouwen aan de dijk in Gouderak tot showroom, werkplaats en kantoren.

 

Twee jaar nadien werd de drijvende kracht achter het bedrijf getroffen door hartfalen en overleed op 10 januari 1978. De echtgenote en de loyale medewerkers zetten het bedrijf voort. Gebaseerd op dezelfde stijl en met bovenmatige inzet zijn een aantal zware jaren gepasseerd en het hoofd bleef boven water.

In 1986 werd (inmiddels) Groothandel de Leede b.v. verkocht aan de huidige eigenaar F.O. de Leede en -stilstand is tenslotte achteruitgang- werd de focus weer gericht op groei. Dat leidde er toe dat op 1juli 1992 de eerste paal kon worden geslagen voor de huidige locatie op bedrijventerrein Gouwestroom in Gouda. Op 1 januari 1993 werd het nieuwe pand betrokken.

De ontwikkelingen van Groothandel de Leede kwamen vanaf dat moment in een stroomversnelling.

1994: Begin dat jaar werd het exclusieve importrecht verworven van  Spikomat (Engeland) en enkele maanden nadien werden de activiteiten van Berdob b.v. (fabrikant van vleesmolens) overgenomen en in Gouda geïntegreerd. In oktober kwam er een echt grote verandering, de importrechten van het zwitserse Victorinox werden verworven. Een productrange met 's-werelds hoogste kwaliteitsstandaard werd vanaf dat moment tot een aanzienlijke pijler onder het bedrijf. 

 

1995: Dat jaar werd de eerste nevenvestiging geopend: Groothandel Louter b.v. te Schagen. 

1997: Het canadese Idèal produceert vleesvermalsers en vacuümtumblers, de import en distributie voor de Benelux werd ter hand genomen. Tevens de onderdelenvoorziening voor Europa.

1998: Een tweede nevenvestiging werd gerealiseerd door de overname van Groothandel Tijssens te Tilburg.

2002: Het importeurschap van het spaanse/catalaanse Mainca (vulmachines, zaagmachines) werd verworven. 

2001: Marindex b.v. te Hoevelaken werd opgericht als leverancier van huishoudelijke artikelen voor grootverbruikers als bijvoorbeeld vakantie(bungalow)parken en penintentiaire inrichtingen.

2002: Regter b.v. werd overgenomen, waardoor de vertegenwoordigingen van het duitse Lumbeck&Wolter (machineplaten en -messen) en Vieler (aluminium rekwerk) werd verworven.                                                                     Datzelfde jaar werd in juni de eerste paal geslagen voor de uitbreiding van het gebouw in Gouda. Er werd 1200m2 magazijnruimte bijgebouwd en daardoor kon Marindex van Hoevelaken naar Gouda verhuizen.

 

2003: KeurTradeService b.v. (KTS) werd opgericht als exclusief leverancier van reclame- en promotiemateriaal voor de bij de Vereniging van Keurslagers aangesloten ondernemers. Datzelfde jaar bleek dat Marindex meer ruimte nodig had en werd zij wederom in de verhuisdozen gestoken en verhuisde naar de Industriestraat in Gouda.

Einde van hetzelfde jaar is het 40-jarig jubileum gevierd met een concert van Wibi Soerjadi in de SintJanskerk te Gouda.

2005: Möller&co b.v. te Hengelo werd overgenomen en ook deze blijft als zelfstandige vennootschap binnen de groep functioneren als gerenommeerde leverancier van machines voor de voedingssector.

2006: KTS gaat de inkoop en distributie voor het loyaliteitsprogramma van de nederlandse Keurslagers verzorgen. Een geheel nieuwe activiteit, die door de regelgeving omtrent spaarprogramma's foutloos dient te worden uitgevoerd. Een gedetailleerd kwaliteitssysteem wordt hiervoor ontwikkeld en in gebruik genomen.

2007: Blokvlak (De Bilt), fabrikant van hygiënisch werkmeubilair wordt overgenomen. De activiteiten worden geïntegreerd in Berdob b.v. de productie blijft in De Bilt.

2008: Marindex b.v. wordt verkocht aan de directeur van de vennootschap. De vreemde activiteiten passen niet in de organisatie, met name administratieve hobbels blijken vaak lastig te nemen.

Datzelfde jaar verhuist Blokvlak b.v. naar een nieuwe locatie aan de Dijnselburgerlaan in Zeist. De productie wordt gerationaliseerd en gemoduleerd, waardoor met uiterst korte levertijden gewerkt kan worden, zonder dat complete meubels op voorraad behoeven te worden gehouden.

 

 

2009: De eerste plannen om de activiteiten te bundelen binnen een eenvoudiger structuur komen op tafel: de blauwdruk van Delmo wordt gemaakt.

2011: Op 1 januari worden de plannen met betrekking tot de overgang naar de DelmoGroep gerealiseerd. Groothandel de Leede, Groothandel Louter, Groothandel Tijssens, Möller&co en Berdob/Blokvlak worden samengevoegd tot twee vennootschappen: Delmo Groothandel en Delmo Techniek. Deze beiden functioneren onder de holding Delmo Finance b.v.

2012: Vergaande samenwerking tussen "Delmo" en Douwe Huizinga b.v. te Groningen leidt tot het volledig samenbrengen van de activiteiten op 31 december 2012. Vanaf 1 januari 2013 is daarmee Delmo Groningen een feit en kan vanuit regionale locaties service worden geboden..

2017: Met ruim 70 medewerkers werkt de DelmoGroep aan het zo goed mogelijk helpen van haar klanten.

(teksten beschikbaar onder CC-BY-SA/GFDL)